DIRECTORS CUT EFTERFRÅGAS # 1

Directors Cut, Extended Cut, Redux Edition och allt vad det brukar heta. Det är väl inte direkt någon hemlighet att förlängda filmalternativ ofta ges ut för att filmbolag ska kunna sälja in sina produkter ytterligare en gång. Det varierar också hur pass befogat dessa nysläpp är och om den ”förlängda” utgåvan egentligen tillför något. Det här får jag väl egentligen inte skriva, men jag anser exempelvis att Francis Ford Coppolas mästerverk Apocalypse Now (1979) klarade sig betydligt bättre i sin originaltappning. Filmen var lång nog ändå (154 minuter) och med de 52 extra ”Redux-minuterna” blev det lite väl mastigt även för den värsta mastodontfilmsräven. Även om extrascenerna var kul att se (åtminstone en gång) så tjänade heller inte Apocalypse Now på att bli förlängd. Istället för att utveckla det Heart of Darkness-doftande Vietnameposet så blev det istället mest bara osammanhängande och bökigt. Man förstår faktiskt varför scenerna valdes bort till att börja med.

Apacolypse Now klarade sig bättre utan de 52 extra ”Redux-minuterna”.  


Så illa som i Apocalypse Now Redux (2001) behöver det däremot inte alltid vara. Ibland går istället filmbolagen in och klipper som värsta svenska 1980-talsfilmcensuren och försvagar en helt fungerande produkt. Kanske tycker de att filmen är för våldsam och vill få ner åldersgränsen till pg-13 för att nå en bredare målgrupp. Eller så kanske de har fått för sig att filmen är på tok för lång och biografbesökarna kommer att få träsmak i baken av för lång tid mellan actionscenerna. Ett exempel på detta är Zack Snyders stiliga Watchmen (2008) som kanske förövrigt också är den bästa serietidningsadaption som någonsin spelats in. På bio kortades den tyvärr ner och flera väsentliga scener valdes oförsvarligt nog bort (exempelvis scenen då Nite Owl Senior blir mördad). På den amerikanska dvd/blu-ray utgåvan korrigerades dock detta och den fullständiga versionen släptes med alla sina praktfulla 186 minunter. För oss stackars region 2-européer så strulade man tyvärr till det och vi fick nöja oss med bioversionens 155 minuter. Taskigt Paramount!

Endast 155 minuter Watchmen erbjuds på svensk dvd och blu-ray.


Men nu till det väsentliga. Jag tänkte ha en liten följetång här på Filmitus där jag tar upp några filmer som det (enligt folksägen) ska finnas intressanta förlängda versioner av. Vissa filmer kanske bara vore kul att se i sin ursprungliga klippning medans andra i nuläget känns stympade. Mitt första efterfrågade Directors Cut är:


The Thin Red Line
(1998) av Terrence Malick


Terrence Malick
hade legat på latsidan i 20 år när han bestämde sig att föra över James Jones novell The Thin Red Line (1964) till vita duken. Han lyckades locka en hel del namnkunniga skådespelare till sin känslostarka WW2-skildring och presenterade tillslut en av 1990-talets bästa och mest visuella filmer. Några som vi får se skjuta sig fram genom stillahavsövärlden är Adrien Brody, Sean Penn, Ben Chaplin, George Clooney, John Cusack, Woody Harrelson, Nick Nolte, John C. Reilly, John Travolta, Jared Leto och inte minst en helt fantastisk Jim Caviezel i huvudrollen. Helt klart en imponerande samling skådespelare, eller hur?

The Thin Red Line är en fantastisk film, men mycket vill ha mer.


Men hör och häpna, den första versionen av The Thin Red Line som Terrence Malick testkörde för 20th Century Fox var hela 5 timmer lång. Ett så här långt spektakel gick naturligtvis inte att marknadsföra och den slutgiltiga versionen hade istället trimmats ner till det fortfarande ansenliga 170 minuter. Vissa karaktärer och parallellhistorier togs bort vilket innebar att flera andra aktörer försvann helt. Dessa bortklippta stackare ska bland annat ha varit Jason Patric, Viggo Mortensen, Mickey Rourke, Billy Bob Thornton, Martin Sheen, Gary Oldman, Bill Pullman och Lukas Haas. Och allt det här bortklippta filmmaterialet får vi aldrig se? Även om den version av The Thin Red Line som vi fick var imponerande nog och faktist (enligt mig) överglänste Steven Spielbergs Saving Private Ryan (1998) så blir man ju minst sagt lite nyfiken. Jag tror tyvärr inte det finns några planer hos 20th Century Fox att släppa denna 5-timmarsversion, men visst vore det lite spännande att se? Åtminstone en gång.


Fortsättning följer…


Kristoffer Pettersson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0